Co je pro broušení dřeva rozhodující?

Dnešní dokonalé obrábění dřeva přináší rovné a hladké plochy, a tak stačí začít brousit ostrým papírem zrnem 80 ve směru vláken dřeva. Broušení napříč vláken se používá pouze ve zvláštních případech nebo pro dosažení zvláštního efektu. Kdysi zcela běžné máčení dřeva vodou nebo roztokem kostního klihu před nebo mezi broušením, mi dnes přijde zbytečné.

Důležité pro broušení je napnutí papíru nebo plátna na vhodné podložce (korkový špalík, dřevěný špalík nebo různé druhy upínáků). Brousíme rovnoměrným pohybem a tlakem ve směru vláken dřeva. Při broušení malých předmětů použijeme obrácený způsob, brusný papír nebo plátno napneme na rovnou desku pracovního stolu a pohybujeme po něm broušeným předmětem.

Broušení dřeva – jak si  správně vybrat nástroj

Na rozdíl od zdání nemusíte mít dobré zkušenosti nebo rozsáhlé znalosti o zpracování dřeva, abyste ho mohli dobře brousit. Prvním krokem, který musíte udělat, je si vybrat správný nástroj – ruční nebo elektrický. Správně zvolený nástroj určí tempo vaší práce a úsilí, které do ní budete muset vložit. Pokud zvolíte ruční nástroj – brusný papír, bude vaše práce trvat o něco déle. Budete s ním také mnohem unavenější, ale budete mít větší vliv na rychlost a hloubku oděru povrchu. To je velmi důležité, pokud jste začátečník a ještě nemáte cit pro práci s elektrickým nářadím. Je méně pravděpodobné, že ruční broušení poškodí dřevo nebo poškodí jakékoli detaily.

Broušení dřeva pomocí brusky

Pokud si chcete vyrobit svůj vlastní nábytek nebo sníte o obnově a přelakování starých stolů, skříněk a polic, dříve nebo později se budete muset naučit brousit dřevo. Jedná se o základní tesařskou dovednost, která vám umožní vyhladit drsné povrchy a správně připravit nábytek pro malování a lakování. Zjistěte, jaké nástroje je potřeba použít pro broušení tak, aby nedošlo k poškození dřeva a usnadněte pozdější nanášení barvy a impregnace.

 

Napsat komentář